Tågresan

Där sitter de på ett tåg och utplånar varandra; sida vid sida, noga med att hålla några centimeters avstånd, nersjunkna i de blå solblekta sätena. Skog omger dem på båda sidor. Jonna fingrar tafatt i luften, på behörigt avstånd från hans hud. Lyssnar på bakgrundsljuden, regnet som piskar försiktigt mot rutan; små, små droppar som ser ut att knappt röra sig, liksom hänger i luften och inväntar direktiv. Tågets rytmiska dunkande, avlägsna samtal vars innehåll hon varken kan eller orkar fokusera på.

Konduktören kommer gående emot dem, Jonna avfyrar ett stelt leende mot honom och känner hur underläppen spricker. Han säger något som hon troligen förväntas skratta åt, men hon hör bara ett grötigt mummel. Konduktören vaggar vidare, till synes besviken. Hon för pekfingret långsamt fram och tillbaka över läppen, smetar ut blodet mellan fingertopparna. Rotar sedan fram ett cerat ur väskan och stryker på det i släpiga rörelser. Hon får en smak av lavendel och blod i munnen och känner hur det börjar knyta sig i magen.

Det är ett illamående som kan härledas till många saker och därför förmår hon inte råda bot på det. Istället sprider det sig som tusentals små trådar genom hela kroppen. Illamående över regnet som aldrig vill upphöra, över gråheten som genomsyrar hela tillvaron, över tågkupén som luktar av svett och medresenärers olika matlådor. Bananlukt i kombination med kaffe och någon hemlagad böngryta. Illamående kanske framförallt över att de suttit bredvid varandra i över två timmar nu och ingen har ännu yttrat ett ord, och över att de ska åka ut till landet och spendera hela helgen med hans familj. Hur kunde hon ha gått med på det? Hur lyckades han övertyga henne om att det var en bra idé? Hon minns inte längre, han sa väl något om att få komma bort tillsammans. Bara tanken på det får det att gå runt i huvudet på henne.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s