Kåkstaden

Makligt rann vattnet i ån, från norr till söder, under vägar och broar, förbi den gamla förfallna kvarnen, ut i sjön. Det gula, klara vattnet såg så fint ut i stålkastrullen, lite som flytande bärnsten, men så länge det låg kvar i ån var det nästan svart. Pirjo tände gasspisen med stickan. Det mobila lilla köket var numera en konstant installation på stenen intill ån. Det var här hon lagade mat numera, det var här hon tog sina kaffepauser. Lite längre ned mot sjön tvättade hon sina kläder.

Den här delen av ån hittade ingen annan fram till, trots att den låg så nära byn. Hon hade trampat upp en liten stig från sitt bygge på den gamla tippen bakom fabriken, ett område som ingen egentligen var intresserad av och aldrig hade varit. Det var därför det hade vigts åt skrot för länge sedan, skrot som nu var övervuxet med mossa. Mellan tippen och skogsbrynet där ån flöt låg ett parti med sumpmark. Där hade Pirjo lagt ut några spångar så att hon lätt kunde ta sig fram till vattnet.

Alla var väl insatta i Pirjos förehavanden på den gamla tippen bakom fabriken. Hammarslagen ljöd över byn när hon slog i spikarna i sina träkojor. Här gick det inte att göra något i smyg. Projektet började långsamt att ta form. Det var till synes enkelt, men här fanns allt man kunde tänkas behöva. Allt byggnadsmaterial hade hon hittat på tippen eller i fabrikens containrar, allt geråd fanns också redan på plats. Det var plåttak och skeva gamla fönster, utslitna persiska mattor som låg på golven. På insidan av de enkla träväggarna hängde ullfiltar som isolering. Den första kojan var hennes egen.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s