Applikanten

Den gamla Forden körde förbi prylboden där Karl stod och plockade upp nya begagnade prylar inför lördagen, och parkerade på planen framför möbelladan. Karl kände igen Carlos ljud; den metodiska rutinen då han stannade bilen och klev ut, fotstegen som gick raka vägen in på kontoret, hur han stängde dörren ordentligt efter sig istället för att slänga ingen den så som den yngre generationen gjorde. Karl tyckte sig höra nyckelknippan skramla när Carlos hängde upp den på kroken på anslagstavlan, trots 50 meter, trots två väggar och en husknut. Han visste så väl hur det lät.

För övrigt var byn tyst. Prylboden knakade till ibland när Karl tog ett steg, men han kände att han hade full kontroll över ljuden.
Han återvände till den färgglada plasten som låg paketerad i lådor framför honom. Brandbilar, hinkar och spadar, barbiehus och vattenpistoler – allt noggrant uppmärkt av experten Jean-Pierre: 2:-, 5:-, 5:-, 2:-, 20:-, 2:-…

Han hade fått direktion om att ställa dem i färgordning i prylbodens hyllor, Jean-Pierre hade börjat intressera sig för Feng Shui på ålderns höst. Som en regnbåge löpte plastbilar och plastbåtar längs hyllmetrarna. Om sommaren gick de här prylarna åt som smör i solsken. De hade räknat ut att de sålde fem 2-kronors plastprylar snabbare än en kopp för 10 kronor, så plastprylarna var värda att satsa på just den här tiden.

Jean-Pierre hade satt prismärkaren i händerna på Karl på prov i början av säsongen, men tog snabbt tillbaka den när Karl lyfte upp en blå plasthink som hade lite skav på en kant, och ställde in märkaren på 2 kronor.
– Nej nej nej, vad göR dy!? ropade Jean-Pierre upphetsat, För den däR hinken betalaR tyskarna fem kRonoR!!
Snabbt som blixten ryckte han märkaren ur händerna på Karl och inte låtit honom prova igen.
– Fifán, två kRonoR, hade han mumlat medan han vände ryggen till och fortsatte att prismärka sina kaffekoppar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s